top of page
  • Writer's picturebreakfastspices

QUINOA SALAD ON THE GO

Updated: Feb 5, 2019

De eerste bladeren vallen van de bomen, het wordt vroeger donker en stilaan kouder. Met de herfst in aantocht is het tijd om die zomerse salades te vervangen door warme salades die ons voeden om de koude temperaturen te trotseren. Op de typische seizoensgroenten zoals pompoen, paddenstoelen, pastinaak en kool- en knolsoorten, ed. moeten we nog even wachten, maar ik ga alvast aan de slag met spinazie en wortel. Heel het jaar te verkrijgen maar volgens de seizoenskalander, op zijn best in de herfstmaanden.





Kennen jullie quinoa al? Het is een graanvariant dat tot de zogenoemde 'superfoods' behoort. Het zijn de zaden van de quinoaplant die we kunnen verwerken in allerlei bereidingen, o.a. in brood, pap, bloem. Tevens kan quinoa ook gemengd worden met andere graansoorten tot een graanmix. Ik gebruikte de mix 'quinoa plus' van Albert Heijn

in deze salade. Het is een biologisch en veganistisch product dat de perfecte basis vormt voor deze salade met gestoomde groenten, spinazie en scampi's.


Deze salade kan als lunch of avondmaaltijd genuttigd worden. De salade bevat uitzonderlijk veel eiwitten en past hierom perfect binnen een voedingspatroon dat is uitgerust voor sporters, De maaltijd kan best genuttigd worden na de training daar het bijdraagt aan spierherstel gezien de goede combo van eiwitten en koolhydraten.




Voedingswaarde per portie:

447 cal

8,9 g vet

35,2 g eiwitten

50.2 g koolhydraten


Tip: afhankelijk van je caloriebehoeften en bewegingspatroon, geef ik het advies de portie te vergroten. Indien je deze maaltijd 's avonds nut, of eet nog een gezonde snack voor het slapen gaan. De maaltijd is namelijk best laag in calorieën. en kan om verschillende redenen niet volledig afgestemd zijn op jouw caloriebehoeften en/of persoonsgebonden factoren.



Deze salade is hartverwarmend, snel te bereiden en perfect voor een sporter of gezondheidsfanaat. Laat de herfst maar komen!

Je vindt hieronder het recept voor twee porties.


quinoasalade met scampi

- 100g quinoa plus

- 200g verse spinaziebladen

- 250g scampi's (vers/diepvries kan ook perfect)

- 2 wortelen

- 100g doperwten

- blikje maïs (140g)

- 1 teentje look

- kruiden

- sesamolie


curry-yoghurtdressing

- 100g Griekse yoghurt (0% vet)

- 1 el mayonaise (light)

- 1 teentje look

- kruiden: lookpoeder, curry, peper & zout

Pers de look en meng vervolgens alle ingrediënten in een klein kommetje. Voeg als laatste de dressing toe aan de salade. Bewaar de dressing best apart als je de salade nog niet meteen nuttigt.


- - -


Zo maak je het:

  1. afhankelijk van hoe de scampi's zijn aangekocht, dien je de scampi's eerst nog te ontdooien, ontdarmen en/of pellen. Maak de scampi's bak-klaar en kruid ze naar eigen voorkeur. Meng met de olijfolie en verse look.

  2. bereid de quinoa volgens de aanwijzingen op de verpakking.

  3. ga nu aan de slag met de groenten: rasp de wortel en snijd in dunne reepjes. kook de erwtjes. Laat de maïs uitlekken.

  4. verwarm in een wokpan olijfolie met een scheutje sesamolie. Je kan op dit moment nog extra verse look toevoegen indien je fan bent. Verhit de olie voldoende.

  5. bak de scampi's, haal deze uit de pan en zet even apart. In dezelfde wokpan kan je nu opnieuw olie verhitten en de groenten wokken. Doe dit best kort zodat deze nog krokant blijven. Begin met de wortel, vervolgens de maïs en als laatst de erwtjes.

  6. voeg tot slot de scampi's nog even toe aan de wokpan zodat alles goed warm blijft.

  7. bijna klaar! gebruik de spinazie als basis en voeg de rest van de ingrediënten toe. als laatste verspreid je de dressing over de quinoasalade.

  8. extra: de spinazie kan ook warm gemaakt worden door deze aan de wok toe te voegen. Ik deed dit niet.



 

Are you hungry yet?

Heb je zin gekregen dit receptje zelf uit te proberen?

Hart dan zeker deze blog, laat een reactie na en vertel me wat je er van vindt!

Love to hear from you !




214 views0 comments

Recent Posts

See All
Post: Blog2_Post
bottom of page