Let’s talk! Hi . Na een lange periode geef ik je vandaag een kleine update over mijn huidige gewicht en voedingspatroon.
De vorige editie dateert van bijna een jaar, maar volgens de cijfers lezen jullie ook graag mijn persoonlijke posts en ik wil zeker wat meer kwijt over mezelf. Niet alleen omdat ik het graag met jullie deel, maar ook omdat er de laatste maanden heel wat is veranderd.
De laatste maanden ben ik minder obsessief bezig met mijn voedingspatroon en fitnessprogressie. Of ik dat erg vind? Integendeel, ik kan oprecht zeggen dat ik me veel beter voel.
Van dag in dag uit calorieën tellen, schuldgevoelens, vechten tegen de honger, eetbuien, buikpijn, cravings, .. eindelijk naar evenwichtigheid in mijn voeding, niet meer dagelijks trainen, nog amper cardio, eten volgens mijn behoefte, en ook eens volmondig ja zeggen tegen een stuk taart wanneer iemand trakteert.
Ik denk dat iedereen wel zo van die fanatieke periodes in zijn leven kent: willen uitblinken op bepaalde vlakken, competitief ingesteld zijn, het beste uit jezelf halen, ... voor de schermen ging me dat best goed af. Ik kreeg complimenten en ik was goed bezig. Ik verbrak mijn persoonlijke records en omdat ik goede resultaten haalde,had ik genoeg motivatie voor nog meer.
Ik ben niet gecrasht maar er is ergens wel besef gekomen dat te veel ook niet gelukkig maakt. Achter de schermen was ik inmiddels bijna continu bezig met eten in gedachten en ook het vechten tegen de honger en eetbuien nam veel van mijn energie. Op die manier voelde ik me eigenlijk ook een beetje verloren en alleen ...
Die keerzijde betekent (helaas) ook dat ik niet meer zo in shape ben op fysiek vlak in vergelijking met vroeger.
Ik train nu ruim 3 jaar en mijn lichaam heeft al verschillende transformaties gekend. Op mijn scherpst woog ik geen 60kg meer. Ik heb nooit fel de focus gelegd op een volledige body analyse omdat ik hier niet de tools voor heb. Ik was trots dat mijn schouders en buik definitie toonden en that’s it.
Hoeveel ik vandaag weeg dat weet ik niet.
Nooit gedacht dat ik dit ging zeggen. Ik stond vroeger DAGELIJKS op de weegschaal. Ik stond op en dat was praktisch het eerste wat ik deed. De weegschaal bepaalde telkens opnieuw of mijn dag goed begonnen was of niet. Het maakte mij niet bepaald gelukkig, dan wel gaf het me een gevoel van controle.
Die controle heb ik ondertussen kunnen ombuigen in mijn hoofd. Dit ging en gaat zeker gepaard met de nodige strubbelingen en soms ook wel wat hervalmomentjes, maar algemeen kan ik zeggen dat ik voldoende kennis heb om op een gezonde manier met mijn lichaam om te gaan.
Dat betekent voor mij:
voldoende slaap. Ik slaap minstens 7u / nacht, tenzij ik shiften wissels heb waardoor het niet mogelijk is. Hierdoor komt niet alleen mijn lichaam maar ook mijn geest tot rust. Klinkt cliché, maar ik hecht hier enorm veel belang aan. - trainen wanneer en waar ik zin in heb. Strakke fitness schema’s zijn voorbij. Wanneer ik na een drukke dag werken geen zin meer heb in fitness, dan ga ik gewoon naar huis en probeer ik me daar nog actief bezig te houden. Ook het huishouden doen is een vorm van activiteit en vetverbranding!
volg je intuïtie en eet op momenten je honger hebt: het is belangrijk vormen van honger te onderscheiden, maar niet om eender welke vorm altijd resoluut te negeren. Dat werkt gewoon niet en daar kwam ik helaas laat achter. Gezonde snacks die calorie arm en eiwitrijk zijn voeg ik met plezier toe aan mijn eetdagboek, ook al weet ik dat ik mijn calorie inname op die manier niet expliciet respecteer, dan wel luister ik naar mijn lichaam.
Kennis over mentale en fysieke gezondheid: dit is misschien wel vooruit de belangrijkste. Geen verplichtingen en geen restricties, doen waar je van houdt en waar je op dat moment behoefte aan hebt, zal je altijd op geestelijk vlak het beste resultaat opleveren, en dat is MENTALE RUST.
Ik vermeld in alle eerlijkheid dat ik niet elke dag met deze overtuigingen aan de dag begin. Voor de verbouwingen begonnen aan ons huis heb ik veel gepiekerd. "Geen regelmaat meer, lange dagen, weinig thuis, weinig tijd om te koken en hoogstwaarschijnlijk ook nog weinig energie om iets deftigs klaar te maken eenmaal thuis. Ook het aantal trainingen zou ik grondig moeten terugschroeven. Zou dit dan betekenen dat ik terug ben bij af? Opnieuw kilo’s zou aankomen? Alles wat ik heb opgebouwd verliezen?"
Gelukkig valt dit mee en zijn deze gedachten geleidelijk aan gaan liggen. Hoezo piekeren als er zoiets leuks in het vooruitzicht ligt?!
Na een aantal jaar van verdieping in gezonde voeding weet ik ondertussen wat mijn lichaam nodig heeft, heb ik zelf een selectie gemaakt van wat ik belangrijk vind, en weet ik ook waar mijn lichaam (ook op mentaal vlak) gevoelig aan is.
Om af te sluiten geef ik hier enkele tips om jezelf te (het)oriënteren bij momenten van twijfel, demotivatie of verlies van focus:
noteer voor jezelf wekelijks 3-5 doelstellingen die in die week haalbaar lijken om te bereiken. Dit kan heel uiteenlopend zijn en gaan over bv. voeding, bewegen, ontbijt, eten van fruit, niet snoepen, meditatie, ...
bepaal het minimum aantal trainingen per week houd bij wat je persoonlijke records zijn in een notitieboekje en vergelijk iedere 1 à 2 weken.
neem foto’s van jezelf! : niet onmiddellijk om te delen op sociaal media, wel om zelf een vergelijking te doen. Voorzie hier een ruime marge. Rome was ook niet gebouwd op 1 dag!
ga in plaats van te trainen ook eens op zoek naar andere manieren van beweging en activiteit bv. een wandeling, een fietstocht, een wandeling met de hond, een boek lezen in het park, een thuistraining of een yogales, ...
als je zondigt, doe het dan bewust. Ik bedoel; bij een gelegenheid of wanneer je favoriete taart toevallig in de korting is, ... trakteer jezelf bewust af en toe op iets wat minder gezond is en kies zelf of je dit doet in sociale kring of op jezelf. Probeer het dan ook bij die ene moment te houden en baken je zondigmoment voldoende af. Tip: denk ook eens na welke betekenis het voor je heeft!
rond je week af met een samenvatting. Ga hiermee creatief aan de slag bv. Maak een moodboard, een gedicht, een schilderij, werk met kleuren, ... positieve gevoelens kunnen dan eventueel gekoppeld worden aan bepaalde activiteiten zodat deze in de toekomst herhaald kunnen worden.
Zo, dat was mijn update. Laat je me weten wat je er van vindt en of de tips je wat lijken?
Liefs,
Tisha
x x x
Commentaires