top of page
Writer's picturebreakfastspices

PERSONAL: DE BALI BLOG!

B A L I

Ongelooflijk mooie natuur, tropische planten, veel palmbomen, lekker eten met invloeden van over heel de wereld, vriendelijk en onwijs lieve mensen, de geur van wierook verspreid over het ganse land, de dankbaarheid en vriendelijkheid van het volk, de liefde voor hun cultuur... Een reis om nooit te vergeten en de ervaringen hieromtrent deel ik graag met jullie in deze blog.


Denk je er aan om Bali te bezoeken? Sta dan even stil bij de vraag wat je interesse wekt in het land; is het hun geloof, de natuur, hun cultuur, hun keuken of heb je eerder zin in een strandvakantie op een helderwit strand? 


Bali is groot en heeft veel te bieden. Het is dus belangrijk dat je voor jezelf een haalbare selectie maakt en op basis daarvan de duur van je vakantie bepaald. 

Persoonlijk was ik vooral aangetrokken door de overload aan extreem lekker en gezond eten op Instagram. Ik zag honderden foto’s passeren met de meest indrukwekkende creaties, tot op een dag dat mijn nieuwsgierigheid besliste om er gewoon voor te gaan. 

Ik begon de verhalen van andere bloggers te lezen. Hierdoor kreeg ik een veel beter beeld van het totaalplaatje en dus niet alleen de onwaarschijnlijk mooie reisplaatjes. Uiteindelijk maakte ik samen met mijn reisgenootje een planning op. We hielden rekening met ons budget, onze bucket list en de reisperiode. Hieronder lees je meer over ons reisschema maar eerst nog even de praktische zaken. 



Vliegtickets & accommodaties 

We boekten onze vliegtuigtickets via Airstop en dit aan een goede prijs. We deden dit ongeveer 5 maanden op voorhand dus houd hier zeker en vast rekening mee, o.a. qua vliegtuigmaatschappij, vluchttijden en tussenlandingen zal dit zeker in je voordeel spelen. Hoe vroeger op voorhand, hoe meer keuze en mogelijkheden en vaak ook hoe scherper de prijs. 

De totaalprijs van onze tickets was 800€/pers (incl boekingskosten ed.) met 1 tussenlanding in Singapore van +/- 1.5 u wachten. We hadden zeer gunstige vliegtijden. Weinig verlies de eerste dag en helemaal geen verlies de laatste dag. Uitkomst: 11 volledige dagen in Bali! 


Booking.com en Airbnb zijn de websites bij uitstek om je accommodaties te boeken. Airbnb is een minder handige website maar door gebruik te maken van enkele filters kan je dus snel een hotel of verblijf vinden naar jouw persoonlijke voorkeur.


Via de volgende link krijg je korting bij het boeken van een volgend verblijf:


BOOKING:

https://www.booking.com/s/13_6/3358a434


AIR BNB:

https://www.airbnb.nl/c/tishag85?currency=EUR


Heb je vragen over onze accommodatie? Neem dan even privé met me contact op!



Budget 

Vergis je niet als het op deze aankomt. Vaak hoor je dat Indonesië een spotgoedkoop land is en je dus prima low budget kan reizen. Ik vond dit niet echt het geval. Wat maakt het duurder? Bij bezienswaardigheden moet je al snel 50k (ongeveer 3€) betalen, plus ze vragen belachelijk veel tax in restaurants. Hierdoor loopt de rekening al snel hoog op. Als je van plan bent om het eiland te gaan verkennen, hou er dan rekening mee dat ook taxi’s betaald moeten worden. Het huren van een brommer betaal je zo een 4 à 5 euro per dag. Als je low budget reist raad ik je aan opzoekingswerk te verrichten naar goedkope maar ook propere hostels gezien Bali niet het meest propere land is. Daarnaast zijn apps zoals TripAdvisor wel een hulpmiddel om een goedkoop en lokaal eettentje te vinden, daar waar bijzonder eten of instagramproof foto’s minder belangrijk zijn. 



Reisschema 

UBUD: dinsdag - woensdag

Geen Bali zonder een bezoek aan Ubud


Ubud is meer gelegen in het binnenland en hier ga je vooral op verkenning in plaats van te hangen op het strand met een verse kokosnoot. Ik vond het persoonlijk een groot pluspunt te beginnen in dit gebied daar waar er een (over)aanbod is aan cultuur en bezienswaardigheden. 

Aan ongelooflijk mooie tempels geen gebrek, of liever wat avontuurlijker? Breng dan een bezoek aan 1 van de watervallen of verdwaal in 1 van de Balinese rijstvelden. Het centrum van Ubud is heel druk maar gevuld met leuke winkeltjes en onder andere de Ubud market waar je de eerste souvenirs kan shoppen. 

Je leert Bali op verschillende manieren kennen maar ook vooral waar de inwoners belang aan hechten en hoe sterk het geloof hun met elkaar verbind. 

Wij huurden via ons hotel een taxichauffeur die ons naar verschillende plekken bracht. Ik raad zeker aan dit te doen daar waar je ook meer info wint over het land en de levensomstandigheden, gewoontes, etc van de Balinezen. de chauffeur bracht ons onder andere naar een lokaal marktje waar we een heerlijk lokaal gerecht proefde gemaakt door een oud vrouwtje die er amper 30 cent voor vroeg (!) en deden een bezoek aan een koffieplantage wat niet op onze planning stond maar wat we uiteindelijk beiden erg leuk vonden. 

Na 3 dagen vonden we dat we de hoogtepunten van Ubud gehad hadden. Er zijn natuurlijk nog veel meer leuke dingen om te doen, mooie plaatsen om te bezichtigen en hippe eettentjes om te proberen, maar we waren zelf erg tevreden met onze selectie en vonden dat het tijd was voor iets nieuws. Op naar de volgende bestemming! 













CANGGU: vrijdag - zaterdag

Hello Canggu! 


Hoe moet ik Canggu samenvatten in 1 woord? Dat kan ik gewoon niet; Canggu is 1 en al hotspot op zich! 

Het is de plaats bij uitstek om te chillen, inspiratie op te doen betreft de nieuwste ontwikkelingen op vlak van mode, muziek, sport, yoga, ... met een koffie in je ene hand, een leuk muziekje op de achtergrond en een bord vol #healthy en #instagramfood voor je neus. Het is de meest hippe bestemming van Bali en het biedt het totaalpakket voor iedere reisjunk. Je hoeft hier helemaal niets te doen om tot rust te komen, of je hebt een waaier aan mogelijkheden; kortom je kan gewoon helemaal je ding doen. 

Ook de stranden zijn hier heel aangenaam en aan beach clubs geen gebrek. Kan je surfen? Dan is dit the place to be!

Ook een pluspunt vind ik dat de verkenning van Canggu heel makkelijk te doen valt zonder scooter. Wij deden hier gewoon alles te vond en dat was prima om doen! 

Naar mijn gevoel is het de leukste plek op Bali die we bezochten. We vonden het dan ook heel jammer om na 2 dagen te vertrekken want hadden, in tegenstelling tot Ubud, niet het gevoel dat we alle hoekjes van Canggu ontdekt hadden. 

Gelukkig zat onze reis er nog niet op en stond er nog heel veel ander leuks op de agenda! 









NUSA PENIDA: zondag - maandag 

Most magical place I've ever seen


Een absoluut hoogtepunt van onze reis naar Bali. Je moet er opnieuw een stukje voor reizen, deze keer met een boot, maar het is absoluut de moeite waard. 

Nusa Penida is een eiland dat bij Bali hoort maar dus enkel bereikbaar is per boot. wij namen de boot in sanur maar ook vanuit andere havens vertrekken er dagelijks boten. Wij regelden ons retourticket via onze accommodatie. Handig want zo hadden we ineens vervoer  op het eiland zelf. Dit is wel belangrijk om te weten als je van plan bent Nusa te bezoeken: vervoer is een must! 

Je kunt het eiland onmogelijk verkennen zonder. Alle hoogtepunten liggen ver uit elkaar. De auto lijkt ons nog het meest aangewezen, hoewel we hier geen mogelijkheden tot verhuur voor hebben gevonden. Wij huurden een scooter via het hotel, maar ook hier ben je best voorzichtig mee. De wegen zijn niet in goede staat met vaak veel oneffenheden en ook onverharde wegen op je pad. Onze bewogen ritten zijn een herinnering op zich, maar de uiteindelijke eindbestemming zal nooit uit mijn geheugen verdwijnen! W O W . Ik heb werkelijk nog nooit zoiets moois in mijn leven gezien. Een unieke ervaring dat me kippenvel gaf. 

Qua tijdsmarge is 2 dagen ruim voldoende om Nusa te verkennen. Wij hebben de verkenning wat beperkt omdat we wat werden tegengehouden door het risico dat je neemt om met een scooter te rijden zonder verzekering. Dit moet je in beschouwing nemen. 






SEMINYAK: dinsdag- vrijdag

Toeristisch, wat chiquer en een tikkeltje duurder. Doen als je van luxe houdt!


Na al heel wat te hebben beleefd, komen we uiteindelijk aan op onze laatste bestemming waar we de rest van de week zullen blijven. Vol verwachtingen kwamen we redelijk laat aan bij onze Airbnb. Veel gezegd, veel gehoord en veel gelezen besluiten we dat Seminyak ook wordt beschreven als een hippe bestemming, vol leuke boetiekjes, strandbars en eetgelegenheden.

Onze verwachtingen waren hoog, maar onze teleurstelling was nog groter. De eerste avond hebben we bijna een uur gezocht naar een eetgelegenheid. Warungs (lokale eettentjes) genoeg, maar geen hotspots zoals we die ons hadden voorgesteld. We hebben ons uiteindelijk bij een Warung gezet en aten er pad thai, wat op zich lekker was maar het teleurstellende gevoel maakte dat de avond was gezet. We besloten de avond te laten bezinken en de volgende dagen het internet af te speuren naar tips om het beste uit die laatste dagen vakantie te halen. Dit klinkt nu heel negatief, ik weet het. Achteraf kwam bij ons ook het besef dat we al heel wat leuke dingen hadden gedaan en het dus moeilijk was om na al die reiservaringen, onze verwachtingen nog meer te overtreffen.


De laatste dagen waren vooral een strandvakantie met wat geslenter in de vele winkelstraten die je in Seminyak absoluut vindt. Qua eettentjes was het geen hoogvlieger maar we hebben telkens iets gevonden waar we met smaak gegeten hebben. Iets uit het centrum, meer naar Kuta, vindt je een arrondissement waarbinnen alle hotspots van Seminyak zich situeren. Wij hebben hiervoor zo'n 40 minuten gewandeld, maar dat was wel de moeite! Hier vind je ook meerdere beach clubs die wel wat chiquer zijn. Feit is dat je er ook wel een meerprijs voor betaalt.


Vier dagen Seminyak is meer als voldoende en naar mijn gevoel vond ik dit wat te lang. Ik had de reisindeling dus iets anders gedaan en 1 à 2 dagen extra gerekend voor de verkenning van andere dorpjes of een langer verblijf in Canggu. De voorlaatste dag wilden we vanuit Seminyak een daguitstap plannen naar Uluwatu, maar onze chauffeur kwam niet opdagen en zo viel onze dag in het water. Je kan je dagen ook opvullen met een dagje verwennerij in de welness, een workshop koken of een sessie yoga. Wij kozen ervoor om een kleine herinneringstattoo te laten zetten bij tattoo ... wat zeer correct is gebeurd voor een prijsje! (ongeveer 25€)










Opvattingen en misvattingen over Bali
  • Zoals ik eerder al aanhield is Bali niet goedkoop. Als je echt low budget wil reizen, dien je je planning hier grondig op af te stemmen. Dit is en blijft heel individueel. Probeer vooraf een inschatting te maken en match dit met je persoonlijke levensstijl en behoeften. Dit kan ik dus niet voor jou doen. Wel raad ik je aan om vooraf in eigen land voldoende cash af te halen. Ik ben 3 keer gaan pinnen, en dit heeft me ongeveer 15€ gekost.

  • Wie Bali wil verkennen, moet met de brommer durven én kunnen rijden. Ik had geluk mijn vriendin bij te hebben want wat je leest op sommige blogs over het eiland verkennen zonder brommer is onwaar. We hebben letterlijk 5 mensen per fiets gezien en in de tropische weersomstandigheden is dit volledig af te raden. Daarnaast is het verkeer absoluut niet te vergelijken met dat van ons: waan jezelf in chaos, geen verkeerslichten of -borden, drukke kruispunten en af en toe politie om het verkeer min of meer in goede banen te leiden.

  • Bali = food heaven. Begrijp me niet verkeerd, de Indonesische keuken is heerlijk en verdient vast en zeker een benoeming hier. Hun heerlijke gerechten met fried rice, nasi goreng of hun zoete rijstgerechten op basis van kokos en suiker, ... Hmmmm! Maar de foodgram over Bali die je via social media ziet, hebben we vooral teruggevonden in het plaatsje Canggu. Canggu is een verzameling van hotspots op vlak van restaurants, gezond eten, bars, lifestyle en al het andere leuks dat er bij komt kijken. Het is een populaire reisbestemming en het dorpje kent invloeden vanuit alle hoeken van de wereld. Hierdoor besluit ik dat het dus niet per se een cultuur is die afkomstig is van Indonesië of Bali. Dit neemt niet weg dat ik er zelf niet gek op ben, integendeel.

  • Alles wat Bali is, is idyllisch. Bali is mooi met al zijn natuurschoon, indrukwekkende tempels, reusachtige watervallen, groene rijstvelden en soms ook witte stranden. Ik was zeker onder de indruk van al dit prachtig schoon, maar ook van het vele afval dat zonder gêne gedeponeerd wordt langs de kant van de weg. Bali is geen proper land, integendeel. Ik vond het best choquerend om te zien. Ook over de algemene hygiëne in het land heb ik mijn twijfels. Als je hier gevoelig aan bent, is dit toch belangrijk om te weten!


 


Voor mij was Bali een reis om nooit te vergeten. Ik was totaal onervaren, nog nooit met een rugzak gereisd en altijd binnen Europa gebleven. Het zat al een langere tijd te kriebelen om dit avontuur te plannen en ik kan het nog steeds niet geloven dat ik dit uiteindelijk gedaan heb, zonder enige ervaring gewoon op eigen houtje door het leven van blogs en de ervaringen van anderen, zonder mijn vriend, en met een vriendin voor het leven.


 

Liefs,

Tisha xxx

235 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


Post: Blog2_Post
bottom of page