top of page
  • Writer's picturebreakfastspices

CHILI CHICKPEA TOFU SALAD

Ik neem mezelf al een tijdje voor om niet dagelijks meer vlees te eten. Tempeh is één van mijn favoriete vleesvervangers, maar ook tofu is erg verassend. Scroll verder om mijn ervaringen met plantaardige vleesvervangers te ontdekken.



Voor wie niet thuis is in de veganistische keuken, is het moeilijk om een keuze te maken tussen alle veggie producten en vleesvervangers die er tegenwoordig op de markt te vinden zijn. Ik heb alvast één tip voor jullie: probeer een keertje tempeh!


Tempeh wordt gemaakt van geweekte en gekookte sojabonen. Er wordt een soort van schimmelproces toegevoegd wat de sojabonen uiteindelijk samen houdt. Hierdoor ontstaat er een gisting wat resulteert in een iets zurige, maar ook nootachtige smaak. Natuurlijke tempeh is geen aanrader, maar wat ik je wel kan aanraden is om de tempeh te marineren en hem vervolgens te bakken, te 'roken' of te frituren. Het marineren van tempeh is super eenvoudig en is een super leuk product om mee te experimenteren. Ga aan de slag met sojasaus, gember, pindakaas, sambal en/of verschillende (verse) kruiden. Zet het vervolgens een paar uur (of zelfs een nacht) in de ijskast en ga vervolgens verder aan de slag. Je wordt hoe dan ook verrast door de smaak!


Vandaag maakte ik geen gebruik van tempeh, maar kwam er tofu op het menu. Je kan op dezelfde wijze aan de slag met tofu dan dat je dat met tempeh doet. Er zijn dus verschillende manieren om smaak toe te voegen en het vervolgens te bereiden. Ik ben zelf nog niet verder aan de slag gegaan met tofu, maar koop altijd de kant-en-klare tofureepjes. Je kan ze in vele supermarkten terugvinden. Ze zijn dus voor jou al gemarineerd en hebben geen extra kruiding of bereiding nodig. Ideaal in roerbakgerechten of in schotels zoals deze.


We blijven invloeden toevoegen uit de veganistische keuken en daarbij zijn ook de geroosterde kikkererwten één van mijn favorieten. Ook hier heb je aan variatie geen gebrek. Hou je van mealpreppen of heb je graag een gezonde snack voor tussendoor? De kikkererwten blijven na het roosteren lekker knapperig. Als je ze op de juiste manier bewaard, kan je er dus nog dagen van genieten!



Ik heb altijd een zwak gehad voor barbecuesaus en laat dat nu net een ideaal basisingrediënt zijn om met bovenstaande producten verder aan de slag te gaan. Het rokerige van de saus past perfect bij de tofureepjes en de kikkererwten. Wat ik uiteindelijk heb gedaan? Deze producten gecombineerd met nog extra groenten en granen om vervolgens te komen tot dit geluk in een kommetje.


VOEDINGSWAARDEN PER PERSOON (1/2 portie):

508 kcalorieën

54.8g koolhydraten

16.8g vetten

29.8g eiwitten


- -


Ingrediënten (2 personen):

- 1 blik kikkererwten (130g) 

- 1 bakje tofu roerbakreepjes (pittig gekruid) (Albert Heijn)

- 100g volkoren spelt couscous

- 1/2 zakje rauwkostmix pittig (Lidl)

- 1/2 blik crispy maïs (dit was over van de dag voordien, is dus niet noodzakelijk maar zorgt wel voor + greens!)

- 100g kropsla

-2 el barbecuesaus 

- 1 el chili saus

- wat citroensap

- wat geraspte gember

- kruiden: paprikapoeder, kurkuma, nootmuskaat, ras-el hanout, wat je zelf wilt!


HOE MAAK JE HET:

  1. Spoel de kikkererwten en laat de kikkererwten uitlekken.

  2. Verspreid ze op een bakplaat met de gewenste kruiden en ca. 1 el olijfolie.

  3. Zet vervolgens voor 25-30 minuten in de oven op 180 graden.

  4. Terwijl je wacht, tref je volgende voorbereidingen: bereid de couscous volgens de verpakkingsaanwijzingen en maak de dressing.

  5. Bak de tofureepjes kort in de pan (+/- 5 minuten) met wat olijfolie.

  6. Voeg de tofu bij de kikkererwten en meng er vervolgens de chili onder.

  7. Verdeel de groenten en couscous over 2 diepe schalen en serveer vervolgens de veggie chili erbij.



 

Are you hungry yet?

Heb je zin gekregen dit receptje zelf uit te proberen?

Hart dan zeker deze blog, laat een reactie na en vertel me wat je er van vindt!

Love to hear from you !

Tisha x

46 views0 comments

Recent Posts

See All
Post: Blog2_Post
bottom of page