Carrot cake blijft één van mijn favoriete baksels, waarom dat weet ik niet. Of toch wel, misschien omdat het me het meest verbaasd heeft toen ik het voor het eerst probeerde. Ik weet nog dat ik als beginneling in de healthy food wereld altijd wat terughoudend was naar het proberen van baksels met groenten in. Bij worteltaart had ik dat dus ook. Deze oranje stengel is namelijk niet mijn favoriete groente, en hoe kon dit dan ook ooit lekker zijn.
Immers na één keer proberen veranderde ik resoluut van mening. Carrot cake is the best!
Niet voor niets dat ik dus mijn eerste blogpost schreef over mijn eerste ervaring met carrot cake en er een recept aan koppelde. Ook in verschillende ontbijthuisjes en koffiebarretjes is carrot cake te vinden op het menu. Jammer vind ik het wel, dat mensen die niet zo bezig zijn met gezondheid & voeding, zulke taarten vaak overladen met suiker zodat het lekker zou gevonden worden. Zonde, want met de juiste suikervervangers ontstaat eens zo een lekkere cake die op zijn minst gezond en voedzaam te noemen isIk probeerde dit keer iets nieuws en voegde eens geen banaan toe aan de cake. De klassieke carrot cake is namelijk ook niet met banaan, maar er wordt wel vaak sinaasappelschil toegevoegd. Ik deed dit niet omdat ik er niet gek op ben, maar dit zou dus ook nog een variatie kunnen zijn. Geen sinaas maar wel zelfgemaakte dadelstroop om deze cake mee te zoeten. Heel wat voordeel want de dadelstroop kan nog voor zoveel andere dingen gebruikt worden. Het is eigenlijk een soort basic vervangmiddel voor suiker. En je hebt eens iets anders dan honing, ahornsiroop of agave. Gezien de grote hoeveelheid die ik maakte, probeerde ik het ook al eens toe te voegen aan een hartig gerecht. Dit vind je terug bij de blogpost over sandwiches.
Maar nu dus eerst zelfgemaakte dadelstroop in deze carrot cake:
Simpeler kan gewoonweg niet dan het toevoegen van 300ml warm water aan 250g gedroogde, ontpitte dadels en deze met elkaar te blenden tot een glad mengsel.
That's it!
De topping met skyr en frambozensmaak was een risico. Ik was niet overtuigd of wortel en framboos een match zouden zijn. Ik gebruikte een mengeling van zuivelspread en skyr met het smaakje framboos. De skyr van de winkelketen Lidl gebruik ik al een tijdje. Ik ben een echte fan van de smaak en het bevat zeer veel eiwitten. Ondertussen verkopen ze het ook in grotere varianten, maar ik prefereer de kleine porties omdat deze makkelijk mee te nemen zijn naar het werk of handig zijn vlak na het sporten als je in eiwitnood bent.
Skyr is licht zurig en dus niet in de eerste plaats zoet te noemen. Ondanks er suiker is toegevoegd, is dit een verantwoord product: het blijft relatief laag in suikers, is de heerser (naast kwark) onder de zuivel in eiwitgehalte, en is arm aan vetten.
Ik waagde dit gokje dus en maakte er deze heerlijk zoete frosting mee.
Benieuwd? Hieronder vind je het recept!
VOEDINGSWAARDEN PER PORTIE (1 PLAK):
168 kcalorieën
5g vetten
25,1g koolhydraten
7,5g eiwitten
--
Ingrediënten:
- 200g volkoren roggemeel
- 50g pure teffmeel
- 2 tl bakpoeder
- 30g walnoten
- 25g gebroken lijnzaad
- 1 tl kaneel
- 2 eieren
- 2 wortelen
- 150g vanille kwark
- 3 el dadelstroop
FROSTING:
- 150g skyr yoghurt smaak framboos
- 50g zuivelspread light
- 1 tl vanille extract
TOPPING:
- gehakte walnoot stukjes
- -
ZO MAAK JE HET:
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Indien je geen dadelstroop in huis hebt, begin dan met deze zelf te maken. Het is super makkelijk en past bovendien bij verschillende zoete en hartige gerechten. Scroll even terug voor het recept.
Mix de twee soorten meel samen met het bakpoeder en de kaneel.
Meng het gebroken lijnzaad met een scheutje water en laat het even staan.
Rasp de wortelen fijn en meng ze samen met de stroop en kwark. De eieren mogen hier eveneens aan toegevoegd worden. Tot slot mag ook het lijnzaad-mengsel er bij.
De mengkom van stap 3 en stap 5 mogen nu onder elkaar geroerd worden. Tenslotte mogen de gehakte walnoten er bij.
De cake kan nu de oven in voor ongeveer 30 minuten.
Ondertussen kan je de frosting voorbereiden: meng de spread en de yoghurt alvast onder elkaar. Het vanille extract geeft een extra zoete smaak. Zet nog even in de ijskast.
Als de cake is afgekoeld kan je de frosting verdelen over de cake.
Bewaar de cake best in de koelkast en consumeer binnen de 2 dagen.
Are you hungry yet?
Heb je zin gekregen dit receptje zelf uit te proberen?
Hart dan zeker deze blog, laat een reactie na en vertel me wat je er van vindt!
Love to hear from you !
Comments