top of page
  • Writer's picturebreakfastspices

5x HEERLIJKE PASTASALADES

Pasta: je kan er werkelijk a l l e kanten mee uit! Het smaakt in elk seizoen en kan zowel als lunch-, avond- of bijgerecht dienen. Combineer enkele smaakvolle ingrediënten en je hebt altijd een succesverhaal. Hoe denken jullie over pasta?



Pasta & gezondheid


Pasta blijft voor veel mensen een echte favoriet. Het is makkelijk, goedkoop, snel klaar en in de meeste gevallen ook nog eens gezond.

Afhankelijk van de bloem die men verkiest om de pasta te maken, zal de voedingswaarde sterk verschillen. Volkorenpasta is zoals bij de meeste andere graanproducten, altijd de meest voedzame. Hier wringt het schoentje: in de meeste supermarkten, horecazaken en receptuur wordt gewone tarwepasta gebruikt. Dit is pasta gemaakt van 'witte bloem'. Deze bevatten snelle koolhydraten wat ons dus maar kortstondig een verzadigd gevoel bezorgd. Omdat we dit op voorhand al weten, koken we vaak nog eens een extra portie.

Naast de pastasoort, spelen ook de andere ingrediënten een bepalende rol in de gezondheid van het gerecht. Vaak wordt pasta gemaakt met veel saus, veel kaas en veel vlees. Soms wordt ook nog room toegevoegd en extra olie. Van de pasta valt weinig terug te vinden op het eerste zicht. Laat het dan overduidelijk zijn dat dit niet als gezond kan gecategoriseerd worden. Probeer het dus te houden bij een gezonde portie pasta, aangelengd met volwaardige en voedzame ingrediënten uit de schijf van vijf.



Groentepasta: een gezondere keuze


Eén van de huidige foodtrends is het maken van pasta uit groenten. Bijna elke groenten is geschikt voor het maken van groentepasta, je hebt er alleen wel de juiste tool voor nodig. De spiraalsnijder vind je ondertussen in veel winkelketens en ook online.

Afwisseling is altijd goed, en daarom is groentepasta een prima alternatief voor traditionele pasta. Pluspunt: je komt hierdoor meer tegemoet aan je dagelijkse aanbevolen hoeveelheid groenten en je verhoogt je vezelinname. Mijn favoriet? De zoodles!

Dit zijn noedels gemaakt van zoete aardappel. Je vindt ze kant-en-klaar in het verskoeling van de Albert Heijn, maar je kan ze uiteraard ook zelf maken. Proberen zou ik zo zeggen!

Recent ontdekte ik ook bij de Albert Heijn dat ze in droge pasta en andere deegwaren verschillende soorten groenten verwerkt hebben. Wil je bewust minder koolhydraten eten maar wel vezelrijk en smaakvol? Neem dan is een kijkje bij hun uitgebreide gamma. Gegarandeerd dat het je zal bevallen!



5x gerechten met pasta


Ik vernoemde het al eerder en zeg het nogmaals: met pasta als basisingrediënt kan je werkelijk zoveel kanten uit dat variëren eindeloos wordt. Het was dan ook niet makkelijk om een selectie te maken in mijn favorieten van het moment. Hieronder heb ik 5 recepten voor jullie uitgeschreven, en een extraatje, omdat ik het niet kon laten. Ik doe hier alvast een poging om te selecteren en wie weet volgt er een tweede editie, gewoon, omdat kiezen zo moeilijk is.



 

1) ZOODLES OP ZIJN ITALIAANS


Waarschijnlijk kennen jullie de 'courgetti zoodles' al wel, maar wisten jullie ook dat er ook zoodles kunnen gemaakt worden van zoete aardappel? De beste ontdekking ooit volgens mij! Ze komen in dit gerecht met hinten uit de Italiaanse keuken, ideaal tot hun recht.

NODIG VOOR 2 PERSONEN:

- 1 x zoete aardappel spaghetti 400g (AH)

- 300g kipgehakt

- 300g snacktomaten

- 60g zwarte olijven zonder pit

- 100g cottage cheese light

- 50g tomatenchutney (homemade)



 

2) GROENE ERWTEN FUSILLI


Deze fusilli op basis van 100% peulvruchten zit vol vezels en eiwitten! Het vormt de ideale basis voor een maaltijdsalade en zorgt ervoor dat jouw maaltijd nog smaakvoller en voedzamer wordt. Verbazend genoeg proef je echt geen verschil, integendeel, het geeft meer smaak aan je gerecht en het maakt je bord nog vrolijker. Zeker eens proberen en een super alternatief voor mensen met een glutenintolerantie want deze pasta is volledig glutenvrij!

NODIG VOOR 2 PERSONEN:

- 120g erwtenfusilli

(ik gebruikte extra volkoren penne als aanvulling voor mijn vriend)

- een blikje maïs

- 1/2 courgette (ongeveer 250g)

- 300g kipfilethaasje

- 100g feta

- 30g cashewnoten



 

3) EIWITRIJKE SPIRELLI


Ik vond deze eiwitrijke pasta laatst in de winkelrekken van Lidl België, maar ik vermoed dat je met even zoeken zeker een andere variant zal vinden in de supermarkt of online. Ik moest even achterhalen wat maakt dat ze dit eiwitrijke pasta noemen en ik ben er achter. Pasta wordt meestal gemaakt van durummeel, maar dan geraffineerd, waardoor er dus veel van de voedingsstoffen al uitgehaald is. De volle durumkorrel heeft wel een uitstekende voedingswaarde. Aan deze pasta werd er vervolgens 'pea protein' toegevoegd met als resultaat: eiwitrijke pasta 30.7g eiwit vs. volkoren penne 1.7g eiwit.

NODIG VOOR 2 PERSONEN:

- 120g proteïnepasta

- 300g kipfilethaasje

- 200g snacktomaten

- 60g olijven zonder pit

- 300g courgette

- 50g parmezaanse kaas



 

4) VOLKOREN FUSILLI


Een klassieker en iets wat je altijd in de voorraadkast hebt liggen. De ideale basis voor het maken van een heerlijk en simpel gerecht.

NODIG VOOR 2 PERSONEN:

- 120g volkoren fusilli (of penne)

- 300g kipfilethaasje

- 150g snacktomaten

- 1 blikje maïs

- 1 rode ui

- verse bieslook

- 30g parmezaan schilfers

- optioneel: 2 el light mayonaise (op basis van yoghurt)



 

5) KIKKERERWTEN SEDANI


Een variant op de groene fusilli is deze pasta op basis van kikkererwten. Ook verkrijgbaar bij Albert Heijn!


NODIG VOOR 2 PERSONEN:

- 120g kikkererwten sedani

- 100g diepvrieserwten

- 80g kalkoensalami (gebakken)

- 50g rucola

- 2 el tomatensaus

- 50g cottage cheese

- 40g parmezaanse kaas



 

6) SPELT FUSILLI


Als laatste wil ik deze zomerse pasta salade met jullie delen. De battle tussen spelt in tegenstelling tot volkoren is wetenschappelijk nog niet onderbouwd. Wel is het zo dat zowel voor spelt als voor tarwe de volkoren variant altijd de gezondste keuze is!

NODIG VOOR 2 PERSONEN:

- 120g (volkoren) fusilli

- 1 grote zoete aardappel, gestoomd

- 60g doperwten

- 125g geitenkaas met honing

- 140g kalkoenspekblokjes (Dindesse)

- verse bieslook

- 20g geroosterde pijnboompitten


 

Laten jullie me weten welke pasta jullie hebben uitgeprobeerd?


Liefs,

Tisha

150 views0 comments

Recent Posts

See All
Post: Blog2_Post
bottom of page