Ik ben al een lange periode fan van bananenbrood. Ik maakte het ook al 100 x volgens een verschillend recept en kan er nog steeds geen genoeg van krijgen. Ook buitenhuis is dit vaak iets wat ik van de menukaart wil uitproberen. Tussendoor, als toevoeging bij het ontbijt, of als lunch in combinatie met lekker anders zoets. Waarom niet? De volgende redenen ondersteunen mijn mening dat bananenbrood de perfecte traktatie voor je is.
Wist je dat ... bananenbrood gezond is?
Nu ja, toch in dit geval. Want dit is niet altijd zo. Net zoals in andere desserts of zoetigheid wordt er gewerkt met roomboter, kristalsuiker, tarwebloem en om het lekker luchtig te maken voegen we nog een paar eieren toe. Op die manier kan bananenbrood natuurlijk ook gemaakt worden, maar laten we dan het woordje gezond maar weglaten.
Door weloverwogen jouw ingrediëntenlijst samen te stellen kom je vast en zeker tot een gezond recept waar je zonder schuldgevoel van kan smullen.
Enkele voorbeelden:
- Vervang tarwemeel door amandelmeel of een volkoren variant
- Vervang suiker door dadels of honing
- Vervang boter door kokosolie of gebruik het gewoonweg niet en voeg andere smaakmakers toe zoals pure chocolade, noten, eiwitpoeder of yoghurt met of zonder smaakje.
Laat je niet gek maken door mensen die beweren dat bananen dikmakers zijn omdat ze vol koolhydraten zitten. Dat klopt, bananen bevatten zelfs het meest aantal koolhydraten van alle populaire fruitsoorten. Maar trek niet de verkeerde conclusie door te denken dat een blikje frisdrank gezonder is dan het eten van een banaan simpelweg omdat het minder calorieën bevat. Hoewel bananen veel natuurlijke suikers (fructose) bevatten, zijn ze ook rijk aan erg veel vitamines en bevatten ze veel vezels. Door de koolhydraten die een banaan bevat, krijg je in no time energie en is dit een super keuze om te nemen als snack voor een stevige training of fysieke activiteit. Hierin bevindt zich de mogelijke verklaring waarom mensen bananen weleens ongezond durven noemen: vanwege de hoge dosis suiker en vezels vormt het een energie- en caloriebom, de suikerdip die achteraf komt lijkt dan niet ver weg. Zet deze mogelijk verklaring ten opzichte van alle andere gezondheidsvoordelen dat het eten van bananen met je lichaam doet, en je hebt wel degelijk een ander besluit.
Wist je dat ... je best (over)rijpe bananen voor bananenbrood gebruikt?
Is je banaan over datum? Niet weggooien! De banaan is door het rijpingsproces al wat zoeter en zachter, maar bevat ook een extra dosis voedingstoffen. Zo zouden er meer antioxidanten aanwezig zijn wat een positief effect heeft op je immuunsysteem. Bananen worden dus effectief gezonder (en lekkerder als ze ergens in verwerkt worden!) naarmate ze rijpen!
Veel mensen eten liever geen bananen waarvan de schil al bruine plekjes vertoont. Ook ik ben daar geen voorstaander van. Maar deze fruitjes kunnen namelijk nog perfect dienen in andere gerechten zonder ze rechtstreeks te eten. In deze blogpost vindt je 5 recepten van overheerlijke zoete cake waarbij bananen, en in het bijzonder rijpe bananen, volledig tot zijn recht komen. Ik heb me hier beperkt gehouden tot enkel de cake, maar dit is heus niet het enige toetje wat je met deze fruitsoort kan maken.
Wist je dat ... je bananenbrood kan invriezen?
Ja hoor, dat gaat prima! Bewaar het zoals je het anders zou bewaren: goed afgesloten in een diepvriesbestendige doos met afgesloten deksel of gebruik diepvrieszakjes. Snijdt op voorhand je bananenbroodje of maak individuele porties. Haal enkele uurtjes (of een nacht) op voorhand uit de vriezer en laat het op kamertemperatuur ontdooien. in
Consumeer wel best binnen de 14 dagen.
Mijn blogpagina is inmiddels al rijk aan 2 van deze verwennerijen, maar omdat ik er zelf zo gek van ben, wil ik jullie graag belonen met een overzicht van de 5 lekkerste zoete broodjes dat ik tot hiertoe gemaakt heb. Bananen vormen niet overal het hoofdingrediënt, maar met of zonder banaan, geloof me; deze zijn allemaal om je vingers van af te likken!
Enjoy!
1. SPORT BANANENBROOD
Hoewel ik deze variant bijna nooit meer maak, blijft het een goede basic. Met slechts 5 ingrediënten en 2 extra's heb jij een voedzaam en super simpel tussendoortje. Niet zo bekend met het bakken van bananenbrood? Ga dan eerst aan de slag met onderstaand recept! Ik geloof dat je de meeste ingrediënten in huis hebt. Al wat meer gevorderd? Gebruik dit recept en verwerk tijdens het bakken je individuele voorkeuren in het recept.
Ingrediënten:
- 250g havervlokken (gemalen tot havermeel)
- 50g boekweitmeel (of ander meel)
- 10g bakpoeder
- kaneel
- 3 bananen
- 2 eieren
optioneel*:
- 25g chia zaad
- 25g gebroken lijnzaad
VOEDINGSWAARDEN PER PORTIE (1/11):
173 kcalorieën
4,6g vetten
25,8g koolhydraten
6,1g eiwitten
*dit bananenbrood dankt zijn naam aan de toevoeging van deze twee superfoods. Deze zaden zitten namelijk vol vezels en vetzuren waardoor ze extra voordeel bieden voor onze gezondheid. Het brood krijgt hierdoor ook een vastere structuur.
2. PEPERNOTEN KWARKCAKE
Ingrediënten:
- 200g speltmeel
- 1 scoop eiwit poeder
- 2 tl bakpoeder
- 2 tl kaneel
- 3 bananen
- 200g magere kwark
- 50g kruidnoten
VOEDINGSWAARDEN PER PORTIE (1/10):
153 kcalorieën
1,7g vet
27,1g koolhydraten
6,8g eiwitten
Deze cake hoort echt bij het herfst- en winterseizoen. Ik liet eerder al vallen hoe gek ik ben op kaneel en alles waarin winterse specerijen zijn verwerkt. Naast de smaak vind ik de textuur van deze cake ook geweldig: zacht, smeuïg en vooral luchtig. Dit komt door de toevoeging van yoghurt (in plaats van ei) en wat meer bakpoeder te gebruiken. De yoghurt zorgt trouwens ook voor een extra portie eiwitten; de ideale sportsnack bak je in een halfuurtje!
ZO MAAK JE HET:
Mix de eerste 4 ingrediënten. In een aparte kom prak je vervolgens de rijpe bananen met een vork. Voeg de kwark hieraan toe. Beide mengsels mogen nu samengevoegd worden tot een glad geheel. Neem een cakevorm en besmeer met kokosolie of gebruik bakpapier voor de gemakkelijkheid. Hak de pepernoten grof en verdeel het over de cake. Bak gedurende 35 minuten in een voorverwarmde oven op 180 graden. Bij mijn cake waren er nog stukjes die niet volledig doorbakken waren. Ik vond dit heerlijk! Indien dit niet je voorkeur geniet, bak nog 5 minuutjes langer.
3. HAVERCAKE MET APPEL EN ROZIJN
Ingrediënten:
- 200g volkoren havervlokken
- 80 'protein flakes', perfect te vervangen door evenveel gram van ander meel
- 2 tl bakpoeder
- 2 tl kaneel
- 4 eieren
- 150ml amandelmelk
- 2 el honing
- 2 appels
- 20g rozijnen
VOEDINGSWAARDEN PER PORTIE (1/12):
146 kcalorieën
16,4g koolhydraten
5g vetten
7,3g eiwitten
Appel, kaneel en rozijn. Wat roept dat bij jou op? Ook dit broodje eet ik het liefst bij koude temperaturen met een tas warme dampende thee erbij. De honing zorgt voor een zachte smaak en een extra zoete toets. De rozijnen kunnen trouwens prima vervangen worden door andere gedroogde vruchten. Ik denk maar aan cranberries, abrikozen of dadels. Er is weinig meel gebruikt in dit brood dus is het minder vast van textuur en smaakt het volgens mijn bevindingen meer naar cake dan dat een eenvoudig bananenbrood dat doet. Lekker ter afwisseling of als je appels te veel hebt!
ZO MAAK JE HET:
Haal de havervlokken en flakes door een keukenmachine zodat het meel wordt. Voeg bakpoeder en kaneel toe. Meng de eieren met de amandelmelk en honing. Schil en snijdt de appel in kleine stukjes en voeg onder het beslag samen met de rozijnen. Bak net zoals het eerste broodje op 180 graden gedurende 35 minuten.
4. CHOCOLATE PEANUT BANANA BREAD
Ingrediënten:
- 250g havermeel
- 25g proteïne poeder (tiramisu smaak)*
- 3 bananen
- 250ml cacao havermelk (merk 'Oatly')
- 50g van je favoriete pindakaas (ik gebruikte zeezout & caramel van Mister Kitchen's)
- 30g donkere chocolade druppels
*: heb je geen eiwitpoeder? Dat is geen probleem, maar wel jammer. Het doet niet alleen goed aan de voedingswaarde, ook is het een smaakmaker en geeft het een extra zoete toets. Ben je bang dat het brood niet zoet genoeg zal zijn. Voeg dan enkele leepels stevia of kokosbloesemsuiker toe. Natuurlijk verandert de voedingswaarde dan wel.
VOEDINGSWAARDEN PER PORTIE (1/11):
171 kcalorieën
3,9g vet
27g koolhydraten
6,3g eiwitten
Waar zijn de pindakaasliefhebbers? Maak dit brood asap! Niet iedereen is te vinden voor pindakaas maar ik kan dat maar moeilijk begrijpen.
Wat ik de hele dag door zou kunnen eten? Pindakaas! Wat ik niet zou kunnen missen? Pindakasas! Waarom ik zo van dit bananenbrood hou? Pindakaas! Haha...
De swirl van smeuïge pindakaas bovenop dit bananenbroodje is werkelijk de kers op de taart. Het doet me daardoor ook wel wat denken aan marmercake. Ook de chocolade druppels dragen bij aan het succes van deze zoete lekkernij.
Let wel op want deze is vrij verslavend ... het duurde namelijk niet lang of ik had geen enkele plak meer over!
ZO MAAK JE HET:
Je gaat zoals de voorbije recepten te werk: namelijk meng de droge ingrediënten apart en meng de natte ingrediënten apart. Voeg ze vervolgens samen en giet het beslag in een bakvorm. Beng de pindakaas bovenop de cake aan met een lepel. Tot slot de chocoladedruppels die je wat 'induwt'. Bak volgens dezelfde aanwijzingen als vermeldt in vorige receptuur.
5. CHOCOLATE CHIP PUMPKINBREAD
Ingrediënten:
- 200g speltmeel
- 100g havermeel
- 2 tl bakpoeder
- kaneel
- pumpkin spice
- 250g pompoenpuree
- 150g Griekse yoghurt
- 50g ahornsiroop
- 60g donkere chocolade druppels
VOEDINGSWAARDEN PER PORTIE (1/10):
- 168 kcalorieën
- 3,5g vetten
- 27,4g koolhydraten
- 5,4g eiwitten
Mijn vriend maakte de opmerking dat hij vond dat deze cake wat wegheeft van peperkoek. Ik vond dat een groot compliment! Deze cake heeft een bijzonder en origineel recept, en kan omwille van de pompoen, enkel in de herfst- (en winter)periode gemaakt worden. Voor sommigen kan het voorbereidend werk dat je hebt met pompoen een drempel zijn, maar als er iets is wat je dit jaar nog geproefd moet hebben met pompoen, dan is het deze cake met stukjes chocolade. Deze cake is heerlijk luchtig en de smaken doen je inderdaad aan een kruidkoek denken. Proberen die handel, nu!
ZO MAAK JE HET:
Kook de pompoen en maak er vervolgens puree van. Dit kan ook op voorhand. Meng in een steelpannetje op een laag vuur met de yoghurt en ahornsiroop tot een vloeibaar mengsel. Dit kan bij het meel, de kruiden en het bakpoeder gevoegd worden. Nadat je de cake in een bakvorm hebt gebracht, top je het nog met chocolade druppels. Bak in 35 minuten op 180 graden en laat afkoelen.
Are you hungry yet?
Heb je zin gekregen dit receptje zelf uit te proberen?
Hart dan zeker deze blog, laat een reactie na en vertel me wat je er van vindt!
Love to hear from you !
Comments