Vandaag deel ik met jullie 1 van mijn nieuwste ontdekkingen. Ik experimenteerde voor de eerste keer met gepofte quinoa en vond het onmiddellijk een schot in de roos. Naast bananenbrood, worden vanaf nu ook deze energy bars toegevoegd aan mijn lijstje van favoriete gezonde tussendoortjes.
Het is niet altijd duidelijk voor iedereen of tussendoortjes nu werkelijk gezond of ongezond zijn. Wat is dan het advies als het aankomt op het eten van tussendoortjes?
Een tussendoortje mag niet verward worden met snoepen of snacken. Het is wel degelijk een bewuste keuze om een extra eetmoment in te plannen als onderdeel van je dagelijkse voedselinname. Het eten van meer porties zorgt bovendien voor het voorkomen van hoge schommelingen in je bloedsuikerspiegel. Dit heeft dan weer als gevolg dat het risico op hart- en vaatziekten afneemt.
Het inplannen van tussendoortjes wordt ons trouwens al van jongs af aan geleerd. In mijn boekentas stak standaard een snack voor de tijdens de speeltijd. Dit was zelden een appel of een mandarijn.. het risico van tussendoortjes is dat we vaak grijpen naar ongezonde, suiker- en calorierijke snacks. Ze zitten bomvol koolhydraten die ons slechts kortstondig een verzadigd gevoel geven. Maak je de foute keuze in wat je eet, zal er van deze preventieve functie weinig overschieten.
Ook als we denken te kiezen voor een gezond alternatief, worden we soms nog om de tuin geleid. Laat je niet beetnemen door termen als 'raw', 'vegan', 'oranic', 'sugar-free'. Ondanks de gezonde ingrediënten die worden gebruikt, bevatten ze vaak veel calorieën en hebben ze en hoog suikergehalte. Nu begrijp ik ook dat een appel, een bakje yoghurt of een handje noten niet altijd evenveel in de smaak valt. Deze dingen gaan soms vervelen en dan wordt het lastig niet in de verleiding te komen. Ben je ook zo nieuwsgezind als ik? Lees dan verder voor een heerlijk verrassend tussendoortje.
Het vraagt wat meer voorbereiding, maar dat is het bij dit receptje zeker waard. Het is niet alleen erg lekker en origineel, je kan de repen ook een 5-tal dagen bewaren in de koelkast. Zo ben je alvast gegarandeerd van minstens 1 gezond tussendoortje voor de hele week.
Deze energierepen zijn gemaakt van quinoa, havermout en amandelen gezoet met ahornsiroop en pure chocolade. Proef ze en je wilt niets anders meer!
VOEDINGSWAARDEN PER PORTIE:
155 kcalorieën
6,3g vet
19,6g koolhydraten
4g eiwit
DIT HEB JE NODIG VOOR 12 REPEN:
- 100g havervlokken
- 75g amandelen, ongebrand en ongezouten
- 35g gepofte quinoa
- 35g gepofte spelt
- 30ml ahornsiroop
- 85g pure chocolade (+ 70% cacao)
- je hebt voor dit reept een stevige food processor nodig om de noten fijn te malen.
- - -
ZO MAAK JE HET:
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Meng in de foodprocessor kort maar krachtig alle ingrediênten behalve de chocolade. Het mengsel moet goed aan elkaar 'kleven'.
Verdeel het mengsel in een bakvorm bekleed met bakpapier. Ik gebruikte een vierkante brownie taartvorm (afmeting: 27 x 26 cm). Dit kwam perfect uit.
Zet het baksel voor 30 minuten in de oven.
Neem de vorm uit de oven en verwijder het vierkant uit de vorm. Zo koelt het sneller af. Wacht tot de repen bijna volledig zijn afgekoeld.
Smelt de chocolade en verdeel egaal over de repen. Dit gaat het best met een 'pannenlikker'.
Laat de chocolade volledig hard worden. Je kan dit proces versnellen in de ijskast. Snijd vervolgens in 12 gelijke delen.
Bewaar de repen in de koelkast voor het lekkerste resultaat.
Are you hungry yet?
Heb je zin gekregen dit receptje zelf uit te proberen?
Hart dan zeker deze blog, laat een reactie na en vertel me wat je er van vindt!
Love to hear from you !
댓글